Italie – Trasimenomeer 2009

Dag 1

g

Deze dag staat in het teken van reizen. Aangezien we het rustig aan willen doen, heb ik een overnachting in Waldkirch geregeld. Dit ligt in Duitsland, zo’n 50 kilometer boven Basel. Hoewel enigszins gedateerd, heeft Gasthaus Altersbach een fijne uitstraling. ’s Avonds eten we in een pizzeria in het plaatsje waar we de lekkerste tagliatelle ooit eten.

Dag 2

Na een uitgebreid ontbijt vervolgen we onze weg. We zijn dusdanig op tijd dat we geen file hebben bij de Gotthard tunnel.

20160701_193327

Zodra we Italië binnen rijden, wordt het wel druk. Het is een bochtige weg en de tunnels zijn talrijk. We zijn doodmoe als we rond 18.30 uur de camping op rijden waar een tent voor ons klaarstaat. De komende 10 dagen verblijven we op camping Vilaggio Italgest in Sant’Arcangelo aan het Trasimeno meer in Umbrië. Als we ’s avonds tot laat voor onze tent zitten, besluiten we dat we de terugreis ook in twee gedeeltes gaan doen.

Dag 3

Bijkomen. Het is ontzettend heet: 38 graden. We zoeken verkoeling in het zwembad. Op het heetst van de dag staat de zon pal op onze plek. Het is alleen uit te houden met je voeten in koud water. ’s Avonds wordt er een voetbalwedstrijd NL-IT georganiseerd. De sfeer wordt steeds grimmiger en uiteindelijk eindigt het zowaar in een vechtpartij. Bedtijd voor iedereen!

Dag 4

ser

Vandaag staan we vroeg op, want we willen naar Serravalle, een plaatsje op ca. anderhalf uur rijden.Om 10 uur hebben we daar namelijk onze afspraak om een klimparcours te doen. Na afloop zijn we drijfnat! Van de inspanning, maar ook van de warmte.

20160701_193524

We rijden naar Terni, naar de watervallen van Marmore. Het is nog haasten, want ze worden in de middag een aantal uur stilgelegd en dan is er niets te zien. Doorstappen dus! Als we er zijn, brengen de watervallen heerlijke verkoeling in de vorm van een soort van zachte koude douche.

20160701_193454

Dag 5

Het blijft ontzettend heet, waardoor we overdag gewoonweg het beste af zijn op de camping bij het zwembad.

20160701_193541

Pas in de avond, als het een beetje afkoelt, rijden we naar Castiglione del Lago, een klein stadje aan het Trasimeno meer. Er zijn hier veel winkeltjes met diverse soorten pecorino’s (kaassoorten uit Italië) en andere streekproducten, zoals olijven, vleessoorten enzovoorts.

Dag 6

Alweer vroeg wakker. Ditmaal niet vanwege onze snurkende buurman maar vanwege het geluid van enkele tractoren, die in alle vroegte op het land beginnen. Wel begrijpelijk met dit weer, maar toch… Daarom zitten we al om 08.00 uur in de auto. We gaan naar Perugia. Er is vandaag een grote zaterdagmarkt.

20160701_193637

Na de markt gaan we via de minimetro naar het oude centrum van Perugia, uiteraard gelegen bovenop de berg. Het ritje is laat ons genieten van de omgeving. Het oude centrum zelf valt wat tegen. Perugia is in lagen gebouwd. Dit betekent dat je het beste – met onze conditie – bovenaan kunt beginnen en dan naar beneden laag voor laag bezoekt. We bezoeken een oude bibliotheek met een aantal mooie fresco’s en hele oude boeken. Voor wie ervan houdt; echt een aanrader.

20160701_193617

Dag 7

Vandaag willen we eens wat anders dan het zwembad. Het was ons opgevallen dat het meer niet echt over schone stranden beschikt. We informeren bij de receptie en ons wordt gezegd dat het strandje bij Castiglione del Lago schoon gemaakt is en uitermate geschikt is om te zwemmen. Verwachtingsvol rijden we ernaartoe. Wat een domper! Overal ligt zeewier en ook in het water zelf drijft van alles. Snel weer terug naar de camping waar we opeens heel tevreden zijn met het zwembad. Tegen de avond maken we een toertocht in de omgeving. 20160701_193708

20160701_193429

Dag 8

De dag begint met wat wolken. Die hebben we nog niet eerder gezien deze vakantie. Vandaag gaan we naar Assisi, de bedevaartstad van de heilige Fransiscus. Onderweg naar Assisi zien we vanaf de snelweg een grote basiliek. Het heeft onze interesse getrokken en we besluiten om daar eventjes langs te gaan. ba

Het is de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de engelen. Een monumentale kerk uit de late Renaissance. De basiliek werd gebouwd tussen 1569 en 1679. De basiliek werd over een kleine kapel heen gebouwd, de zogenaamde Portiuncula – dit is de heiligste plaats voor de Franciscanen. Daar ontving de jonge Franciscus van Assisi een helder besef van zijn roeping en nam hij afstand van de wereld om, te midden van de armen, in armoede te leven.

20160701_193821

Na deze stop rijden we door naar Assisi. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Basiliek van Sint-Franciscus. Dit is de moederkerk van de Franciscanen. Deze rooms-katholieke kerk staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties. Hier ligt de na zijn dood heilig verklaarde Fransiscus begraven.

20160701_193848

Uiteraard bezoeken we dit graf in de basiliek. Als we weer buiten komen, valt het ons op dat de zon verdwenen is. Dit komt wel van pas tijdens onze klim naar het kasteel van Assisi. Onderweg komen we allerlei mooie steegjes en doorkijkjes tegen evenals veel gladde trappetjes (uitgesleten door de vele voetstappen die er in de loop der eeuwen gezet zijn).

20160703_141401

We bezoeken het kasteel, maar ik krijg het gevoel dat we heel snel naar de auto moeten. Die wolken? Ik vertrouw ze niet. Tot teleurstelling van de anderen, lopen we dus – eerder dan verwacht – terug naar de auto. We zitten nog geen minuut in de auto of het onweer met hagel barst los. Het plenst. We rijden terug naar de camping. Daar eenmaal aangekomen, is het droog. Maar hier heeft het noodweer eerder huis gehouden; onze tent staat blank.Het hozen kan beginnen en als we net klaar zijn, begint het opnieuw te stortregenen. De tent staat dusdanig opgezet, dat het water weer naar binnen stroomt. Lekker handig zeg! De rest van de dag verloopt al soppend.

Dag 9

Een dag op de camping. Het is weer droog geworden, hoewel het de hele nacht door heeft gedonderd en gebliksemd. Ik bel hetzelfde Gasthaus in Waldkirch op en zorg dat we op de terugreis wederom daar kunnen overnachten.

Dag 10

We rijden na het ontbijt naar Orvieto. Uiteraard via allerlei kleine weggetjes. Veel leuker dan de snelweg. Ons doel is de Dom van Orvieto.

orvieto

Dit is zonder enige twijfel de meest mooie dom, kerk, of kathedraal die ik ooit gezien heb. Fleurige kleuren, mozaïeken en bewerkingen zorgen ervoor dat je met open mond staat te kijken. Binnen is het ook al een pracht en praal. Er mag niet gefotografeerd worden, daar wordt streng op toegekeken. Om eerlijk te zijn is het schier onmogelijk om op foto onze indrukken vast te kunnen leggen!

Na deze bijzondere belevenis ga ik samen met mijn jongste dochter naar het archeologisch museum, waar voornamelijk items over de Etrusken uitgestald staan.

20160701_194013

We rijden na Orvieto door naar het Corbarameer, maar dit valt tegen. Beter gaan we terug naar de camping, waar de beste plek nog steeds het zwembad is!

Dag 11 en Dag 12

We doen eigenlijk niets bijzonders. Zwembad, ergens een ijsje eten, zwembad, ergens uit eten, luieren. Vakantie.

20160701_194118

Dag 13 en Dag 14

Om 09.00 uur vertrekken we. Onze vakantie hier zit er op. Het is ontzettend druk onderweg. De Italianen hebben zelf ook vrij en dat merken we. Lange wachtrijen voor de tolhuisjes op de autostrada. Dit gaat een lange dag worden! In Zwitserland staan we vrijwel direct in de file voor de Gotthard tunnel. We bellen het hotel op en zeggen dat we later zullen aankomen. We krijgen als tip om niet via de tunnel, maar via de pas de grens over te steken. Verrek! Waarom komen we daar zelf niet op?

20160701_194148

We volgen de raad op en verlaten de snelweg ongeveer 30 kilometer voor de Gotthard tunnel (en dan hebben we dus al eventjes in de file gestaan). Het gaat niet snel, maar we zijn in beweging. Op een gegeven moment zitten we dusdanig hoog, dat we door en boven de wolken rijden. Het is een onwerkelijk landschap; prachtig! Om 20.30 uur komen we eindelijk in Waldkirch aan. Te laat om nogmaals de heerlijke tagliatelle te eten. Daar hadden we ons eigenlijk op verheugd. Het eten in het Gasthaus is echter ook prima.

De volgende morgen vervolgen we onze reis en rond 14.00 uur zijn we thuis.

De omgeving van het Trasimeno meer is mooi. De strandjes bij het meer waren, toen wij er waren, niet verzorgd het meer zelf zat vol wier. Niet echt een uitnodiging om er te gaan zwemmen. Dat wil zeggen, wij hebben die plekken niet gevonden. In 2009.