Met een korreltje zout

korreltje zout

ISBN nummer 9789491897344. Prijs 12,95 euro

Zoals al gezegd, schrijf ik ook regelmatig columns. In 2014 heb ik een aantal van mijn columns samengevoegd in mijn boek ‘Met een korreltje zout’. De uitgever van dit boek is Aquazz. Het is een leuke verzameling geworden van pittige, kritische en ook ontroerende columns. De onderwerpen van mijn columns zijn grofweg in te delen in twee groepen.

De eerste groep zijn columns waarin ik mijn visie op bepaalde maatschappelijke en/of politieke aangelegenheden geef. De andere groep zijn columns over gebeurtenissen die mijn gezin en/of ik meemaken.

RECENSIE

Met de column “Chronisch ziek zijn” grijpt auteur Irma Kurpershoek je direct bij de kladden. Eenenveertig jaar jong zijn en dan gediagnosticeerd worden met Parkinson is niet mis. Voor Irma was deze ziekte een directe aanleiding om dromen waar te maken en ze besloot haar jeugdliefde ‘schrijven’ weer op te pakken.

In de column “Asociale mensen gezocht” beantwoordt ze voor zichzelf de vraag wat onze maatschappij aan moet met mensen die zich niet aan willen passen en met haar mening over het vermeende SS verleden van Horst Tappert en hoe “de mens” zwart/wit denkt kan ik het alleen maar eens zijn. Dat komt ook weer terug in haar verhaal over de Turks Nederlandse Selami die twee kinderen verloor vanwege rassenhaat, het verhaal ontroerde me en zette me aan het denken.

Als ik de columns over haar kinderen lees, kan ik alleen maar heel blij zijn dat het bij mij nog wel zes jaar duurt voor de oudste theoretisch gezien gaat puberen, maar ik heb genoten van de verhalen daarover. Met name de column “Dochter is verliefd” was erg grappig. Het stuk over de welbekende time-out vond ik zeer hilarisch, maar tegelijkertijd raakt de auteur hiermee ook de juiste snaar. Grenzen moeten bepaald worden door de ouder, niet door het kind.

De auteur schuwt geen onderwerp en geeft in meerdere columns haar ongezouten mening over de politiek, ook vertelt ze hoe ze ooit te maken kreeg met een internetoplichter en snijdt ze het heikele onderwerp euthanasie aan. De keuze voor euthanasie blijkt nog altijd niet zo gemakkelijk te zijn als men denkt.

Irma Kurpershoek heeft een prettige schrijfstijl, alsof ze regelrecht vanuit het boek tegen je spreekt. Ze is vooral heel eerlijk over hoe zij tegen de wereld aankijkt.