Verstandshuwelijk

Achgodachgodachgod. Nederland moet het de komende drieënhalf jaar doen met een kabinet dat vergeleken wordt met een verstandshuwelijk waarin de liefde moet groeien.

Terug naar begin vorige eeuw waarin verstandshuwelijken aan de orde van de dag waren. Scheiden was lastig, vooral voor vrouwen, zodat men tot elkaar veroordeeld was tot in lengte van dagen. Op papier dan. In het echte leven nam men het niet zo nauw met de huwelijkse trouw.

En nu hebben we dus een nieuw huwelijk. De VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie beloven elkaar de komende periode trouw. Als ik naar de uitkomst van de verkiezingen kijk, dan is dit huwelijk totaal geen weerspiegeling van wat de kiezer wilde. Persoonlijk kan ik me niet voorstellen dat mensen op de VVD hebben gestemd, zijnde de partij die de afgelopen regeringsperiodes de meeste wanprestaties heeft geleverd.  Getuige deze week nog mevrouw Hennis met het Mali debacle.

Een verstandshuwelijk is in Nederland niet meer van deze tijd. Zoiets verwacht je in landen in het Midden-Oosten. Waarop dan vervolgens het Westen volop kritiek levert. Maar die kritiek vergeten ze in Den Haag voor het gemak even. Liever een verstandshuwelijk dan nóg langer gezichtsverlies lijden.

Maar lijd je niet veel meer gezichtsverlies als je als partij je idealen, je doelen en partijprogramma verkwanselt door koste wat het kost een regering te willen vormen zonder de op twee na grootste partij ook om tafel te vragen? De PvdA kan hierover meepraten. Zij is genadeloos afgeslacht door de kiezer. De PVV wordt gemeden. Toegegeven, het is niet mijn meest favoriete partij, maar de uitkomst van de verkiezingen spreken wél voor zich.

Hoelang houden verstandshuwelijken tegenwoordig stand? Zolang men buigt voor de VVD zal het wel loslopen. Ik zie echter het haantje Pechtold op een gegeven moment het trouwboekje in de gracht van het Binnenhof gooien zodra brave Segers besluit dat zijn geloof in conflict raakt met de sprookjes die men ons vanuit Den Haag wil doen geloven.

De liefde moet groeien… maar wat als er alleen maar ego’s zijn?